Linkruil, wel of niet doen?
Misschien heb je ze ook wel eens ontvangen. Ik krijg ze zo nu en dan ook nog in mijn mailbox. Mailtjes met het verzoek tot ‘linkruil’. Ook bij mijn klanten komen er regelmatig aanvragen van op zijn zachts gezegd nogal vage bedrijfjes die een linkje willen ruilen omdat dat zogenaamd goed is voor uw positie in Google. Dit lijkt natuurlijk reuze interessant. Immers, je hebt gehoord dat je website hoger in Google komt als er naar je pagina gelinkt wordt. En nu krijg je zomaar een aanbod van een bedrijf dat een linkje wil plaatsen!
Wees hier echter voorzichtig mee! Google ‘herkent’ zogenaamde linkruil en als het niet relevant is, kun je er zelfs een penalty voor krijgen! Dit kan zelfs als resultaat hebben dat je website helemaal niet meer vindbaar is in Google!
Denk goed na voordat je ingaat op een verzoek tot linkruil! Wat voor link moet je plaatsen en wat krijg je er voor terug? Vaak krijg je een link op een verzamelwebsite en moet je zelf naar een ‘hoofdwebsite’ linken. Zo’n verzamelwebsite heeft helemaal geen ‘linkkracht’ en dus zullen links die vanaf deze site komen als waardeloos gezien worden door Google. Echter geeft jouw link naar de andere site, wel een stukje van je linkkracht weg aan de andere site. Per saldo schiet je er dus bij in!
Ruilen met relevantie
Beter is om links te ruilen met partners waar je in het dagelijks leven al zaken mee doet. Hier heb je namelijk relevant contact mee, wat je ook kunt omschrijven en aantonen als dat nodig mocht zijn. Relevante links voegen wel degelijk iets toe aan je website.
Zou je zonder Google bijvoorbeeld een link willen hebben op de aangeboden pagina? Als het antwoord ‘Nee’ is, dan moet je, hoe aantrekkelijk het aanbod ook lijkt, gewoon ook ‘Nee’ zeggen tegen deze vorm van linkbuilding.